Teemu Selännettä voidaan hyvällä syyllä kutsua suomalaisen kiekkoilun supermieheksi eikä suomalaisesta jääkiekosta voida oikein puhua puhumatta Teemu Selänteestä. Tältä sivulta löydät tiivistetyn tietopaketin tästä Suomen kansallissankarista.

Kuka on Teemu Selänne?

Teemu Selänne syntyi 3.7.1970 Helsingissä. Jääkiekkourallaan hän on saavuttanut paljon kahmien mitaleita niin MM-, olympia- kuin Stanley Cup -tasollakin. Selännettä kutsutaan usein erääksi maailman parhaimmista jääkiekkoilijoista eli hänen taitojaan ei ole huomioitu ainoastaan hänen kotimaassaan Suomessa, vaan myös maailmanlaajuisesti. Hänen mittava uransa pohjoisamerikkalaisessa NHL-liigassa kertoo siitä, kuinka kovasta kaverista oikein onkaan kyse.

Junnuna Teemu Selänne pelasi EPS:ssa, EJK:ssa sekä Helsingin Jokereissa, joiden riveissä hän pääsi ensimmäistä kertaa 1-divisioonaan. Jokereiden siveissä Selänne oli voittamassa Suomenmestaruutta eli voidaankin sanoa, että hänestä tuli tähti nimenomaan hänen pelatessaan Helsingin Jokereissa.

Teemu Selänne syntyi kolmilapsiseen perheeseen; hänellä on sekä kaksoisveli että isoveli. Hänen vanhempansa ovat Ilmari ja Liisa Selänne. Jääkiekon lisäksi Teemu Selänne on opiskellut kauppaoppilaitoksessa sekä työskennellyt päiväkodissa. Hän on tullut tunnetuksi myös Lastenklinikoiden Kummien perustajajäsenenä sekä aktiivisena hyväntekijänä. Teemu on naimissa Sirpa Selänteen kanssa ja heillä on kolme poikaa sekä yksi tytär; vuonna 1996 syntynyt Eemil, 1997 syntynyt Eetu, 2000 syntynyt Leevi sekä 2007 syntynyt Veera.

Teemu Selänteen NHL:n uran käännepisteet

Hänen NHL-uransa alkoi Winnipegissä, jossa hän pelasi vuosina 1992-1996. Vuodet 1996-2001 hän vaikutti Mighty Ducks of Anaheim -joukkueen riveissä. Lisäksi hän pelasi San Josessa ja piti välivuoden Coloradossa. Anaheimiin Teemu Selänne palasi vuonna 2005 ja pelasi joukkueen riveissä vuoteen 2014 saakka.

Teemu Selänne on kahminut menestystä myös maajoukkueen paidassa

NHL-menestyksensä lisäksi Teemu Selänne on menestynyt myös maajoukkepaidassa esiintyessään. Yhteensä hän on saavuttanut maajoukkuepelaajana huikeat neljä olympiamitalia, kaksi MM-mitalia, maailmancupin 2. sijan sekä Kanada-cupin 3. sijan. Arvokisoja hänelle on kertynyt maajoukkuepaidassa 90 ottelun verran ja hänen tehopisteensä näissä otteluissa ovat 50+46 eli yhteensä 96. Kansainvälisiä aikuisten maaotteluita hänelle on kertynyt 130 kappaletta pistein 66+67 eli yhteispistein 133. Olympiatasolla hänen menestyksensä on huikea, koska hän on merkannut runsaimman määrän tehopisteitä eli 24+19, yhteensä siis huimat 43 pistettä.