Suomen jääkiekon suurimpina saavutuksina voidaan pitää maailmanmestaruuksia vuosina 1995 ja 2011. Vuonna 2017 maailmanmestaruus jäi haaveeksi, mutta jonkinmoista menestystä Suomi silti sai myös viime vuonna. Kerromme joukkueen vuoden 2017 menestyksestä tiivistetysti tässä artikkelissa.

Suomen menestys vuoden 2017 jääkiekon MM-kisoissa

Vaikka Suomi ei saanutkaan Kölnissä ja Pariisissa pelatuista vuoden 2017 jääkiekon MM-kisoista kotiinviemisiksi mitalia, niin ei Suomen sijoitus kuitenkaan ollut kohtuuttoman huono – pääsihän joukkue pronssiotteluun sijoittuen lopulta kisoissa neljännelle sijalle. Kisat voitti Ruotsi, hopeasijalle nousi Kanada ja pronssia sai Venäjä voitettuaan neljänneksi tulleen Suomen pronssiottelussa. Kisan putoajat olivat Slovenia ja Italia. Kisan aikana käytiin yhteensä 64 ottelua ja yleisöä kisat keräsivät 686 391 henkeä.

Parhaiden maalintekijöiden joukosta ei löytynyt tällä kertaa suomalaispelaajia, vaan tilastoja johtivat venäläiset ja yksi ruotsalainen. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin ruotsalainen William Nylander.

Miten Suomen kisataival sujui vuoden 2017 MM-kisoissa?

Suomi pääsi pelaamaan jo heti kisojen avauspäivänä Pariisissa pelaten B-lohkossa, johon kuuluivat Suomen lisäksi Kanada, Tsekki, Sveitsi, Valko-Venäjä, Norja, Ranska sekä Slovenia. A-lohkossa, jonka pelit pelattiin Kölnissä, pelasivat Venäjä, USA, Ruotsi, Slovakia, Saksa, Latvia, Tanska sekä Italia.

5.5. perjantaina Suomi kohtasi Valko-Venäjän ja 7.5. sunnuntaina Ranskan. Maanantaina 8.5. Suomen joukkueella oli vuorossa ottelu Tsekkiä vastaan ja 10.5. keskiviikkona Sloveniaa vastaan. Lauantaina 13.5. Suomi kohtasi Norjan ja sunnuntaina 14.5. Sveitsin. Tiistaina 16.5. oli vuorossa ottelu Kanadaa vastaan.

Kisoissa joukkueen voidaan katsoa onnistuneen ainoastaan yhdessä pelissä, joka siivitti sen mitalipeleihin. Moni oli sitä mieltä, että juuri tämä peli pelasti joukkueen kasvojen menetykseltä ja kenties päävalmentaja Lauri Marjamäen työpaikan joukkueen johdossa.

Mihin sitten joukkueen parempi menestys ja haaveet kiiltävästä mitalista kaatuivat? Ensinnäkin monesti hyökkäyksiin lähdettiin liian hitaasti. Pelaajien pelitaktiikka ja kiekolliset taidot eivät vakuuttaneet MM-tasolla. Luistelu sekä kiekollinen peli tuntuivat laahaavan jäljessä vertailtaessa Suomen joukkuetta kisojen kärkimaiden joukkueisiin. Myöskin päävalmentajan pelaajavalinnat saivat osittain osakseen kritiikkiä. Esimerkiksi Olli Palolaan ja Roope Hintzia kaivattiin joukkueen kokoonpanoon. Lisäksi joukkueen huonoon panokseen vaikutti se, että osa pelaajista alisuoritti voimakkaasti yksilötasolla.