Suomalaiset pitävät niin paljon jääkiekosta, että sen fanitusta on kutsuttu äärimmillään jopa suomalaisten suureksi kollektiiviseksi harhaksi. Tällaisessa harhassa elävien suomalaisten mielestä jääkiekkoa voidaan pitää erityisen merkittävänä urheilulajina ja sen MM-mestaruutta aivan valtavan suurena juttuna. Jos jääkiekkoa kuitenkin tarkastellaan maailmanlaajuisena ilmiönä, on sen harrastaminen melkoisen marginaalista – harrastetaanhan sitä tosimielellä ainoastaan muutamassa maailman maassa. Esimerkiksi maahockey on maailmanlaajuisesti tarkasteltuna huomattavasti jääkiekkoa suositumpi laji. Miksi sitten jääkiekko on niin kovin suosittua Suomessa? Kerromme tällä sivulla muutaman syyn jääkiekon suosion taustalta.

Pitkä talvi suosii talvilajeja

Suomen pitkä ja pimeä talvi saa suomalaiset oikeutetusti suosimaan talvilajeja. Vaikka jalkapallokin on jo Suomessa suosittu laji, niin meille ei kuitenkaan ole syntynyt aivan sellaista jalkapallo- kuin jääkiekkokulttuuria. Lapset oppivat tavallisesti jo varhain luistelemaan ja monelle ilmestyy jossakin vaiheessa luistinten oheen myös jääkiekkomaila. Suomessa on optimaaliset puitteet harrastaa jääkiekkoa sekä muita talvilajeja, vaikkakin jääkiekon harrastamisen kalleudesta ollaan lajin piirissä jo hieman huolissaan.

Teemu Selänne ja muut jääkiekkosankarimme ovat nostaneet lajin mainetta Suomessa

Teemu Selänteen sekä muiden jääkiekkosankareidemme voidaan sanoa vaikuttaneen siihen, että laji on niin kovin suosittu Suomessa. Moni suomalainen on jännittänyt ruudun ääressä jääkiekkosankareidemme menestystä ja kun sitä on saatu jopa MM-tasolla asti, on jääkiekko noussut suosituimpien pelien joukkoon suomalaisten katsojien keskuudessa.

Teemu Selänne on myös monen nuoren ihanne, jonka luistimen jäljissä moni nuori pelaaja haluaa kehittyä yhtä hyväksi kuin Teemu. Tekemänsä runsaan hyväntekeväisyystyön ansiosta Teemu Selänne onkin monessa suhteessa hyvä roolimalli nuorille, onhan hän tullut tunnetuksi esimerkiksi Lastenklinikoiden kummina.

Jääkiekko on urheilulaji, joka sopii erityisen hyvin televisioon

Pelillisesti jääkiekko on katsojille mielenkiintoista seurattavaa. Se on jalkapalloa nopeatempoisempi laji, liikutaanhan kentällä nappisten sijaan luistimilla, joiden terä oikein leikkaa jäätä taitavien luistelijoiden kiitäessä pitkin jäistä kenttää. Perussäännöt ovat jääkiekossa yksinkertaiset, joten lajin seuraaminen ei vaadi erityisen suurta perehtyneisyyttä. Voidaan myös sanoa, että jääkiekko sopii erityisen hyvin televisioon eikä erityisen hyviä selostajiammekaan voida jättää vaille mainintaa puhuttaessa niistä syistä, joiden ansiosta jääkiekosta on tullut Suomessa niin kovin suosittu.